CSEI DUMBRAVENI


Du-te la cuprins

Istoricul orasului Dumbraveni

Istoric

Orasul Dumbraveni este asezat in imediata vecinatate a raului Tarnava Mare si la jumatatea distantei de fostele burguri medievale Medias si Sighisoara .
Inca din 1332 este mentionat documentar orasul Dumbraveni dar sub denumirea Ebesfalva in limba maghiara
, Epeschdorf in limba germana sau Ibasfalau in limba romana. Dupa prima atestare documentara,1332, stirile despre Ibasfalau cresc in documentele din anii 1367-1368.
In documentele din anul 1415 sunt amintite 77 de familii din care 8 familii maghiare si 69 familii romanesti
- romanii formau patura saraca a societatii.
In anul
1552 groful Grigore Appafi, prefectul judetului Dabaca, construieste castelul nou care dainuie pana in zilele noastre. Actualul oras a luat nastere prin contopirea fostului Ibasfalau ( sat asezat intr-o mica enclava numita “Valea Romana”) si orasul infiintat la marginea satului; acest eveniment avand loc in anul1733. I se da numele de Erjebetvaros sau Elisabetstadt - dupa numele fiicei regelui maghiar Andrei al II-lea al carui chip se gaseste pe sigiliul orasului.
La 31 august 1758 este eliberat actul de confirmare al orasului de catre Maria Tereza si devine oras privilegiat, iar in anul 1789 orasul este declarat de catre imparatul Iosif al II-lea oras liber regesc.
In anul 1744 functioneaza prima scoala primara in limbile maghiara, germana si armeana.
In 1758, Maria Tereza largeste sfera privilegiilor anterioare ale orasului dandu-i dreptul de sabie si folosirea sigiliului propriu cu semnul iconografic al Sfintei Elisabeta. In aceasta perioada Transilvania este ridicata la rangul de Mare Principat( 1765). Privilegiile primite au contribuit la buna organizare si inflorirea economica a orasului. Astfel in 1790, orasul are un judecator, 12 senatori, un notar, un vicenotar, 3 magistrati, 8 colectionari de contributii, 3 padurari.
Intre anii 1766-1783 este construita
biserica armeneasca in stil baroc cu o fatada in trei caturi si doua turnuri laterale de catre arhitectul Franz Gindtler in timpul imparatesei Maria Tereza.
In aceasta perioada asistam la aparitia industriei manufacturiere ca de exemplu: in 1889 apar manufacturile de albit ceara, de piele, o intreprindere de otet, o moara,
o tipografie, o tamplarie , o sectie de confectionat palarii. La dezvoltare si-a adus o contributie importanta deschiderea traficului feroviar pe calea ferata Aiud - Medias - Dumbraveni - Sighisoara - Brasov in anul 1873.
In anul 1891 ia fiinta
primul liceu in limba maghiara. La un an dupa unire liceul se transforma in liceu cu predare in limba romana, primind numele “Timotei Cipariu”.Tot in anul 1918 orasul isi schimba numele din Ibasfalau in Dumbraveni.
In anul 1927 in urma unei furtuni coiful turnului din nord-vest
al biserici se prabuseste.
In anul 1936 Dumbraveniul era al doilea oras ca marime si ca importanta economica dupa Tarnaveni.
Dupa al II-lea Razboi Mondial Dumbraveniul se afirma ca un oras agro-industrial dinamic.

Acasa | Despre noi | Istoric | Activitati | Galeria foto | Link-uri utile | Contact | Harta site


Submeniu:


Inapoi la cuprins | Inapoi la meniul principal